Bacalhau à Gomes de Sá
Zapečená treska s natenko nakrájenými brambory, cibulí, olivami a natvrdo uvařenými vejci.
Ingredience pro 4 osoby:
800 g sušené solené tresky
10 lžic olivového oleje Oliveira da Serra
3 velké na proužky nakrájené cibule
2 stroužky nasekaného česneku
800 g brambor
4 natvrdo nakrájená vejce
Pár černých oliv
hrst jemně nasekané čerstvé hladkolisté petržele
čerstvě mletý pepř
hrubozrná sůl Saldomar (stačí málo, treska je již sama o sobě slaná)
|
|
Postup přípravy:
Připravíme si bešamel: zahřejeme máslo, rozmícháme v něm mouku a zalijeme mlékem.
Nakrájené brambory předvaříme, odmočené Bacalhau nakrajíme na cca 1 cm velké kousky. Na oleji osmažíme cibuli a česnek, přidáme kousky bacalhau a krátce osmažíme. Přilejeme bešamel a přidáme trochu soli, pepře a oříšku a piri piri.
Máslem vymažeme pekáč, naskládáme jednu vrstvu brambor, na brambory dáme bešamel smíchaný s bacalhau a nahoru dáme druhou vrstvu brambor. Vše zalijeme sladkou smetanou a posypeme sýrem. Ozdobit můžeme černými olivami.
Treska se smetanou (Bacalhau com natas)
Ingredience:
Treska 400 g
Brambory 500 g
Cibule 2
Máslo 50 g
Hladká mouka 40 g
Mléko 1,5 dl
Olivový olej 1/2 dl
Muškátový oříšek
Pepř
Sladká smetana
Česnek
Piri piri
|
|
Postup přípravy:
Připravíme si bešamel: zahřejeme máslo, rozmícháme v něm mouku a zalijeme mlékem.
Nakrájené brambory předvaříme, odmočené Bacalhau nakrajíme na cca 1 cm velké kousky. Na oleji osmažíme cibuli a česnek, přidáme kousky bacalhau a krátce osmažíme. Přilejeme bešamel a přidáme trochu soli, pepře a oříšku a piri piri.
Máslem vymažeme pekáč, naskládáme jednu vrstvu brambor, na brambory dáme bešamel smíchaný s bacalhau a nahoru dáme druhou vrstvu brambor. Vše zalijeme sladkou smetanou a posypeme sýrem. Ozdobit můžeme černými olivami.
Bacalhau à Zé do Pipo
Ingredience pro 4 osoby:
400 g tresky bacalhau
2 cibule
1 Lt mléka
4 polévkové lžíce olivového oleje Oliveira da Serra
1 bobkový list
sůl
pepř
1 miska majonézy
750 g bramborové kaše
Černé olivy
|
|
Příprava:
Nakrajíme odmočené Bacalhau na kousky a necháme uvařit na cca 20 min v mléce. Mezitím si nakrájíme cibuli a osmažíme ji na olivovém oleji, přidáme bobkový list, sůl, pepř a trochu mléka z vařícího se bacalhaa. Cibule by měla zůstat pouze zesklovatělá. Uvařené bacalhau vložíme do zapékací mísy. Přelijeme připravenou směsí z cibule a naneseme majonézu. Navrh vložíme bramborovou kaši a ozdobíme olivami. Vše gratinujeme v troubě cca 30 min.
Bacalhau Espiritual
Ingredience pro 4 osoby:
600g tresky bacalhau
60g másla
2 stroužky česneku
2 střední cibule
400g mrkve
2 krajíce chleba namočených v 2,5 dl teplého mléka
1 polévková lžíce nastrouhaného sýra
90g másla
100g mouky
1 litr mléka
3 vejce
Sůl
pepř
muškátový oříšek
|
|
Příprava:
Zbavte odmočené bacalhau kostí a natrhejte na kousíčky. Lasque o bacalhau depois de demolhado e limpo de peles e espinhas. Osmažte cibuli, česnek a nastrouhanou mrkev. Přidejte bacalhau a chvilku poduste. Ke konci vložte namočený chléb a stáhněte z ohně. Udělejte si bešamel. Do hotového bešamelu přidejte žloutky, sůl, pepř a muškátový oříšek. Polovinu tohoto krému přidejte do směsi s treskou. Do zbývající půlky přidejte vyšlehané bílky. Vložte první směs do zapékací mísy a polijte ji druhou směší z bílků. Posypeme sýrem a na 30 min. Zapečeme.